Povestea cescutei de ceai


Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai. Candva, am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapanul m-a luat si m-a rulat, m-a batut tare, m-a framantat in repetate randuri, iar eu am strigat: “Nu face asta! Nu-mi place! Lasa-ma in pace!” Dar El a zambit doar si a spus cu blandete: “Inca nu!”
O familie a plecat intr-o excursie in Anglia pentru a cumpara ceva dintr-un frumos magazin de antichitati, pentru celebrarea celei de a douazeci si cincea aniversari a casatoriei. Si sotiei, si sotului le placeau antichitatile si produsele din argila, obiectele ceramice, in special cestile de ceai.
Au observat o cescuta exceptionala si au intrebat: “Putem sa vedem cescuta aceea?  Nu am vazut niciodata ceva atat de frumos!”
In timp de doamna le oferea ceea ce cerusera, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca:
- Voi nu puteti sa intelegeti. Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai. Candva, am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapanul m-a luat si m-a rulat, m-a batut tare, m-a framantat in repetate randuri, iar eu am strigat:
- Nu face asta! Nu-mi place! Lasa-ma in pace!
Dar El a zambit doar si a zis cu blandete:
- Inca nu!
Apoi, ah! Am fost asezata pe o roata si am fost invartita, invartita, invartita.
- Opreste! Ametesc! O sa-mi fie rau! am strigat.
Dar Stapanul doar a dat din cap si a spus, linistit:
- Inca nu.
M-a invartit, m-a framantat si m-a lovit, si m-a modelat, pana a obtinut forma care i-a convenit, iar apoi m-a bagat in cuptor.
Niciodata nu am simtit atata caldura! Am strigat, am batut si am izbit usa…
- Ajutor! Scoate-ma de-aici!
Puteam sa-L vad printr-o deschizatura si puteam citi pe buzele Sale in timp ce clatina din cap dintr-o parte in alta:
- Inca nu.
Cand ma gandeam ca nu voi mai rezista rezista inca un minut, usa s-a deschis. Cu atentie, m-a scos afara si m-a pus pe raft…Am inceput sa ma racoresc. O, ma simteam atat de bine!
- Ei, asa este mult mai bine, m-am gandit.
Dar, dupa ce m-am racorit, m-a luat, m-a periat si m-a colorat peste tot… Mirosurile erau oribile. Am inceput sa ma sufoc.
- O, te rog, inceteaza, inceteaza! am strigat.
El doar a dat din cap si a spus:
- Inca nu!
Apoi, deodata, m-a pus din nou in cuptor. Numai ca acum nu a mai fost ca prima data. Era de doua ori mai fierbinte si simteam ca ma voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. Am plans… Eram convinsa ca nu voi scapa. Era gata sa renunt.
Chiar atunci usa s-a deschis si El m-a scos afara, si, din nou, m-a asezat pe raft, unde m-am racorit si am asteptat, si am asteptat, intrebandu-ma:
- Oare ce are de gand sa-mi mai faca?
O ora mai tarziu, mi-a dat o oglinda si a spus:
- Acum uita-te la tine!
Si m-am uitat.
- Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu… Este frumoasa. Sunt frumoasa!
El mi-a vorbit bland:
- Vreau sa tii minte… Stiu ca a durut cand ai fost rulata, framantata, lovita, invartita, dar, daca te-as fi lasat singura, te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cand te-am invartit pe roata, dar, daca m-as fi oprit, te-ai fi desfacut bucatele, te-ai fi faramitat. Stiu ca a durut si a fost foarte cald si neplacut in cuptor, dar a trebuit sa te pun acolo, altfel te-ai fi crapat. Stiu ca mirosurile nu ti-au facut bine cand te-am periat si te-am colorat peste tot, dar, daca nu as fi facut asta, niciodata nu te-ai fi calit cu adevarat. Nu ai fi avut stralucire in viata. Daca nu te-as fi bagat pentru a doua oara in cuptor, nu ai fi supravietuit prea mult, fiinda acea intarire nu ar fi tinut. Acum este un produs finit. Acum esti ceea ce am avut in minte prima data cand am inceput sa lucrez cu tine.

Morala este aceasta: Dumnezeu stie ce face cu fiecare dintre noi. El este Olarul, iar noi suntem argila Lui. El ne va modela, ne va face si ne va expune la presiunile necesare, pentru a fi lucrari perfecte care sa implineasca buna, placuta si sfanta Sa voie.
Daca viata pare grea si esti lovit, batut si impins aproape fara mila, cand lumea iti pare ca se invarteste necontrolat, cand simti ca esti intr-o suferinta ingrozitoare, cand viata pare cumplita, fa-ti un ceai si bea-l din cea mai draguta ceasca, asaza-te si gandeste-te la cele citite aici si apoi discuta putin cu Olarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu