vineri, 19 mai 2017

21 Mai - Sfintii Imparati Constantin si Elena


Sfintii Constantin si Elena, "cei intocmai cu Apostolii", sunt pomeniti in Biserica Ortodoxa pe 21 mai. Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei crestine. Sfantului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta (In hoc signo vinces – “Intru acest semn vei invinge”), in pragul infruntarii cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit. Sfanta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, putin dupa intoarcerea de la Ierusalim, iar Sfantul Imparat Constantin in 337, dupa 31 de ani de domnie.
Acest mare între împaraţi, fericitul şi pururea pomenitul Constantin, a fost fiu al lui Constanţiu, care se numea Clor, şi al cinstitei Elena. Constanţiu a fost nepot de fiică lui Claudiu cel ce a împărăţit în Roma mai înainte de împărăţia lui Diocleţian şi a lui Carin. Acest Constanţiu, după ce a fost primit de Diocleţian şi de Maxenţiu Erculiu ca să fie părtaş al împărăţiei lor, când Maximian Galeriu dimpreună cu alţi prigonitori, cu tărie ridicaseră prigonire asupra tuturor creştinilor, el singur întrebuinţând blândeţea şi mila, mai vârtos pe cei ce se luptau pentru credinţa lui Hristos îi întrebuinţa sfetnici şi părtaşi ai slujbelor împărăteşti. Învăţând el buna cinstire pe Constantin fiul său cel iubit, care după acestea s-a numit întâiul împărat al creştinilor, l-a lăsat moştenitor al împărăţiei sale, în insulele Britaniei. După ce Constantin a fost înştiinţat de lucrurile necinstite, desfrânate, pierzătoare şi proaste, pe care le făcea în Roma, Maxenţiu, fiul lui Erculiu, şi îndemnat de dumnezeiasca râvnă şi chemând pe Hristos împreună oştilor, a pogorât împotriva lui Maxenţiu. Deci, văzând Dumnezeu curăţenia sufletului lui i s-a arătat mai întâi în somn, după aceea în amiaza zilei, închipuind semnul Crucii scris cu stele: , l-a arătat lui şi celor ce erau vrednici. Deci, îndrăznind în chipul cinstitei Cruci şi făcând cu aur semnul Crucii pe arme, a mers la Roma, şi pe însuşi pierzătorul Maxenţiu l-a aruncat în râul Tibon, înecându-l lângă podul Milvia, şi aşa a izbăvit pe cetăţenii Romei de tirania acestuia. Atunci marele Constantin, pornindu-se de la cetatea romanilor şi mergând pe cale voia să zidească o cetate pe numele său în Ilion, unde se zice că a avut loc războiul Troienilor cu elinii; însă a fost oprit prin dumnezeiasca înştiinţare şi i s-a poruncit de la Dumnezeu ca mai de grabă în Bizanţ să-şi zidească cetatea. Deci, urmând voii celei dumnezeieşti, a zidit această de Dumnezeu păzită cetate pe numele său, pe care a şi adus-o lui Dumnezeu ca pe o pârgă a credinţei sale. Şi deoarece căuta scumpătatea credinţei celei din vremea noastră, a adunat în Niceea arhierei din toate părţile, prin care s-a propovăduit credinţa ortodoxă, şi Fiul a fost recunoscut deofiinţă cu Tatăl, iar Arie şi cei împreună cu el au fost daţi anatemei, dimpreună cu hula lor. A trimis încă şi pe maica sa Elena la Ierusalim pentru căutarea cinstitului lemn pe care a fost pironit cu trupul Hristos, Dumnezeul nostru; apoi, aceste părţi de lemn sfânt au fost mutate, adică o parte a fost aşezată chiar în Ierusalim, iar cealaltă parte a adus-o în împărăteasca cetate.
Împărăteasa Elena, după ce a ajuns la Constantinopol, şi-a săvârşit viaţa; iar marele Constantin, împodobind cetatea cu înnoiri şi cu prăznuiri, şi puţin ceva trecând peste patruzeci şi doi de ani ai împărăţiei sale, şi începând războiul cu perşii, şi în oarecare sat lângă Nicomidia fiind, s-a mutat către Domnul, şi a fost adus în cetatea sa, unde a fost primit cu evlavie şi cu prea încuviinţate întâmpinări, a fost aşezat în biserica sfinţilor apostoli. Şi a împărăţit în Roma cea Nouă în anul de la zidirea lumii, cinci mii opt sute optsprezece; iar de la venirea cea în trup a Mântuitorului nostru Dumnezeu trei sute treizeci şi şapte, fiind al treizeci şi doilea împărat de la August.
Şi se săvârşeşte pomenirea lui în preasfânta biserică cea mare, în biserica sfinţii apostoli, şi în dumnezeiasca biserica sa, în Mânăstirea Chinsterna lui Vis, unde mergând patriarhul împreună cu împăratul şi cu suita sa cu litanfe, săvârşesc aducerea dumnezeieştilor Taine.

28 de comentarii:

  1. Îi sunt foarte recunoscătoare Dr Dawn Acuna, pentru că mi-a adus înapoi soțul care m-a părăsit pentru o altă femeie, în acel moment soțul meu M-a părăsit Am crezut că am pierdut totul până când o prietenă de-a mea mi-a dat-o pe Dr Dawn Acuna, contact WhatsApp, i-am trimis un mesaj și i-a spus durerea prin care trec, așa că ea mi-a spus că totul va fi bine, dacă am încredere și cred în ea, vraja va funcționa cu siguranță pentru mine și soțul meu sigur se va întoarce acasă și ea mi-a spus ce de făcut, așa că acele lucruri au fost făcute și 48 de ore mai târziu, soțul meu s-a întors acasă cerșindu-mi iertare, sunt atât de fericit și recunoscător Dr Dawn Acuna, dacă aveți nevoie de ajutorul ei, contactați-o, este precisă și sinceră,
    * Dacă vrei să vrăji pentru a concepe.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    * Dacă vrei să-ți întorci iubitul
    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală
    * Dacă aveți nevoie de vrajă pentru a obține un loc de muncă bun. *Dacă doriți să nu mai aveți avort spontan. Si etc. scrie-i pe e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  2. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    RăspundețiȘtergere
  3. Este rolul meu si al parintilor bunicilor la Experimente medicale,la SANITAS CIVITAS DEI,nu renuntam vesnic la pari acuze litigii favorabile avize psihologice vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este cataloagele mele scolare[avem toti prietenii scolari de orice varsta credinta fapte si materiale vise la fel 1900-vesnic].Credem toti pomenitii in scoala in catalog cum este pus pe masa 1900-vesnic corect de 10,etern.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sint bucatar cu cusma in cap la prof.Pan..la ora de clasa si cu recipise si eu cu cusma de bucatar scrise de mine in REAL corecte de 10[1900-vesnic].Sint membru plin utc 1900-vesnic corect arian sovietic cilindru gradat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este adevarul pe masa UTC si organigrama si caseta TESA la militia sovietica[sa stie cu cine am semnat de ce 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  7. Sintem in juramant toti handicapatii eu parintii sotul sora unchiul bunicii toti la fel 1900-vesnic gratuit, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sint cacaturile la tabla,,impozit pe lemne,, de 1-10 temei fondate legal[sa-i surprinda video]...la popiii de la Judecatorie,surprinse de mine parinti bunici ne juram pe sf Pavel, sa iasa semnul rosu hannibal pe ei,1900-vesnic[sa fie care istorie biblica legala] cat pe cat sume.Vesnic Gavriil ingerul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa-mi tina bunicii dusmaniile pe fata[sa nu iau ceva si eu si parintii] sint urmele mele de bocanci de legionara 1900-vesnic pe zapada vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Au barbatii adresa si cibernetica biblioteconomiei informatica bisericeasca ansva,totul viu seria si sangele meu genetic in ei discutii dl Vilcan,au geanta mea de ziarist 1900-vesnic[au luna mea si stelele vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  11. Are Semnaturi de la mama si tata Georg .Simio.....1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sint in secta mea cu aviz de functionare de marfuri cu investitura uniforme toata marfa cu pret de capital puse pe masa cu autorizatie croitorie, eu parintii bunicii[4] sotul unchiul sora,sa le dea tot parintii 1900-vesnic]....sa le arate actul meu mama vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  13. Are judecator Gorn dreptatea noastra sa -i dea mama tot unde este [totcitatul curicula addenda si analul legislativ 1900-vesnic in gramatica scolara vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  14. Au barbatii inchinarea mea la impozit pe profit si lemne 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. sint toate registrele documentele actele chitantele la zi cu tot ce am strans trecut in ele avem semn de sf Elena juramant text masoretic audio litografic au viata ca mine tot ca mine sangele de al meu parinti sot bunici[3] eu,sintem cu toate actele vamii,,la zii,, tot strans Capernaum toti vesnic,au uniforme ca mine eu ale lor si comune[au aceeasi scoala ca mine si eu ca a lor comuna,,vesnic si etern.muzeale i.g duca ariane de nota 10 cum am cerut vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. R.M cnp[IDnp,, clampanitoare,,]sint pe cartea regina de romb caro,eu mama bunica la fel bunicii tata sotul pe cartea de popa de romb caro 1900-vesnic sa stiim ca N.Alii identic 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. avem cate 600 mii taleri fiecare[cate 600.000 fiecare taleri] in banca templieri Vatican druizii vica clindoni,eu parinti sot bunici[3] 1900-vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  18. sint toti barbatii gratis pe drumurile mele parinti bunici[3] sot 1900-vesnic iraclion zetari vesnic si etern[sa stie regimul actelor radar vesnic,toti marturi vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  19. avem pecete pe maini marca DENIM[indigena comert bisericesc] eu parinti sot bunici[3 Tapis Glass] vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sint,,lichior tolc Hirosima-sache,,corect cecen caligrame toata opera cuvant sunet litografie verde monocrom rusesc adventist de nota 10 arian cum am cerut etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. sint catedra de drept politic gratuite tot in biserica aici sat colportaj identic multiplicat muzeale i.g duca snururi etichete vausere si bonuri de masa 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. avem trecut in registre acte documente chitante regimul Pausal, Servicii si limba romana eu parinti bunici[3] sot corect 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  23. avem iscalit pe Misa fiecare sa stiim si Misa comuna sa stiim eu parinti bunici[3] sot,credem in MISA corect avem semne pe maini de MISA 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. invataturile mele munca comert invatatura cu inventii bune le are MOISE Dreptul serie genetica 1900-vesnic foaie de hartie spre mincare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. stie popa ce am facut ce am bagat cat am bagat,scrie registrul 1900-vesnic sanatos vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. are parintii si sotul meu cu mine comun ELECTRICA mea supozitia mea sa stie ce-i real faina 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. Avem toti credinta in Electrica mea adventista eu parinti si sot comune 1900-vesnic[sa scrie la toti in palme real vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  28. Toti sintem film ,,Della Magliana,,la pontif Vatican corect de nota 10 1/13 arian cum am cerut 1900-vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere