miercuri, 30 noiembrie 2016

30 Noiembrie - Sfantul Apostol Andrei


Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Andrei in fiecare an pe 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).
Conform scrierilor bisericesti, Andrei merge in Bizantia, Tracia, Macedonia si Bitinia si toate tinuturile de langa Marea Neagra, de la Dunare si Scitia si pana in Crimeia sa propovaduiasca cuvantul si iubirea Domnului nostru. Zaboveste multa vreme in fiecare locas pentru a ii invata pe toti oamenii despre credinta cea dreapta si despre iubirea lui Hristos. Paganii incearca sa il alunge insa Andrei biruie toate impotrivirile cu ajutorul Mielului lui Dumnezeu.
Dupa ce se sfarsesc pelerinajele sale in toate aceste tinuturi se intoarce la Bizantia unde il hironeste ca si episcop pe Stahie. Andrei sfarseste ca si mucenic, fiind rastignit langa Corint, la Patras, unde este asezat cu capul in jos pe o cruce in forma de X. Aceasta cruce avea sa devina cunoscuta drept „Crucea Sfantului Andrei”.
In Romania, Sfantul Apostol Andrei este cunoscut drept ocrotitorul tarii deoarece a propovaduit Evanghelia si cuvantul Domnului pe aceste meleaguri. Drept dovada avem toponimele din zona Dobrogei precum Pestera Sfantului Andrei, Paraiasul Sfantului Andrei, care se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

 

luni, 28 noiembrie 2016

28 Noiembrie - Pomenirea Parintelui Arsenie Boca

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) e considerat una dintre marile personalitatile ale ortodoxiei romanesti din sec. XX. Calugar, teolog si pictor de biserici, a fost intemnitat de regimul comunist. Il ajuta pe parintele profesor Dumitru Staniloae (fostul sau profesor de la Sibiu) in demersul de a traduce Filocalia. Ii pune la dispozitie manuscrisele aduse din calatoria la Muntele Athos, il incurajeaza la lucru, recitind textele, realizeaza coperta colectiei, sustine lucrarea pentru tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. In prima editie a volumelor, Parintele Dumitru Staniloae il numeste pe Arsenie Boca „cititor de frunte al Filocaliei romanesti”.
Duhovnicului ii sunt atribuite o serie de minuni savarsite de-a lungul anilor, fapte care au dus la inceperea demersului de canonizarea.
Parintele Arsenie Boca este inmormantat la Manastirea Prislop din judetul Hunedoara, un loc de pelerinaj foarte drag oamenilor.

luni, 21 noiembrie 2016

21 Noiembrie - Intrarea Maicii Domnului in Biserica


Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.
Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal  Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde a stat pana la varsta de 15 ani. A fost condusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi avea sa devina "Sfanta Sfintelor" lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic, avea sa ia trup, sa Se faca cuprins in pantecele ei.
Desi sunt persoane care sustin ca lucrul acesta era cu neputinta, totusi Biserica, in cantarile ei afirma: „Ceea ce s-a hranit in Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune”.
Pentru ca bucuria sarbatorii Intrarea Maicii Domnului in Biserica să nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

duminică, 20 noiembrie 2016

20 Noiembrie - Sfantul Grigorie Decapolitul

Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sfantul Grigorie Decapolitul, de loc din Isauria - Asia Mica, grec de neam, nascut in secolul al VIII-lea. Cuviosul Grigorie, zis si Decapolitul, a fost preot, mare pustnic si nebiruit aparator al sfintelor icoane. Pentru sfintenia vietii lui, l-a proslavit Dumnezeu cu neputrezirea trupului si cu darul facerii de minuni, atat in viata, cat si dupa mutarea sa.
Din anul 1490 si pana astazi, sfintele moaste se afla nestramutate in Romania, la Manastirea Bistrita din judetul Valcea. Moastele sale sunt printre cele mai vechi din tara, fiind foarte cinstite de catre credinciosi si facatoare de minuni.

joi, 17 noiembrie 2016

17 Noiembrie - Sfantul Grigorie Taumaturgul

Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sfantul Ierarh Grigorie Taumaturgul.  Prin el, Dumnezeu a lucrat multime de fapte minunate, in special vindecari, motiv pentru care a fost numit "Taumaturgul". Parintii capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii crestine din Capadocia. Ii sunt atribuite urmatoarele lucrari: Cuvant de multumire catre Origen sau Panegiric, Simbolul de credinta,  Despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, adresata lui Teopomp si Epistola canonica.

marți, 15 noiembrie 2016

Postul Craciunului


Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului incepe azi 15 noiembrie si tine pana la 24 decembrie. Postul Craciunului a fost randuit de Biserica pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii marelui Praznic al Nasterii Domnului. El ne aminteste de patriarhii si dreptii Vechiului Testament si de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, inainte de a primi Legea Decalogului (Cele 10 porunci), scrisa de Dumnezeu pe table de piatra.
Parintele arhimandrit Cleopa intr-una din predicile sale ne indemna astfel: “Daca vreti sa simtiti bucuria Nasterii Lui Iisus Hristos, bucurie pe care au avut-o pastorii si ingerii la Nasterea Domnului, postiti, rugati-va, paziti curatenia, faceti milostenie, spovediti-va cu sinceritate, si cei carora va vor da voie duhovnicii, aceia impartasiti-va cu curatenie, iar atunci veti simti, pe de-a-ntregul si cu adevarat, ce inseamna Nasterea lui Iisus Hristos”,
Cum sa postim ne-a învatat Mantuitorul Iisus Hristos, iar Cuvantul Sfant a fost consemnat in Sfanta Scriptura: “Cand postiti, nu fiti posomorati ca fatarnicii; ca ei isi manjesc fetele ca sa le arate oamenilor ca tin post; adevar va graiesc, isi iau plata lor, Tu insa, cand postesti, unge-ti capul si spala-ti fata, pentru ca nu oamenilor sa te arati ca postesti, ci Tatalui tau Care este intru ascuns; si Tatal, Care vede intru ascuns, iti va rasplati la aratare”. (Matei, 6, 16-18).
Sa postim cu bucurie, spre a culege toate roadele bune: “Postul trebuie sa fie luminat, consimtit de buna voie, nu cu ciuda, ci sa fie ca o bucurie. Dumnezeu vrea ca totul sa fie global, armonios; sa posteasca si trupul, dar sa posteasca si sufletul, si atunci e postul cu adevarat binefacator.”
Prin post sufletul se inalta la slava, pasind pe culmile cele mai indraznete fata de muritori, capabil de fapte mari fata de tot omul ce este in suferinta, capabil sa infrunte pe blasfemitorii de om si de Dumnezeu, capabil sa schimbe mersul de la rau spre bine, capabil sa faca minuni pe pamant, precum s-a si facut intotdeauna si se fac si acum de cei ce-l respecta.

duminică, 13 noiembrie 2016

13 Noiembrie - Sfantul Ioan Gura de Aur

Credinciosii crestini ortodocsi il pomenesc in data de 13 noiembrie pe Sfantul Ioan Hrisostom sau Sfantul Ioan Gura de Aur, (344-407), patriarh al Constantinopolului, unul din cei patru mari Parinti ai Bisericii Ortodoxe si singurul care apartine Scolii din Antiohia. Sfantul este considerat cel mai mare predicator din veacul de aur al crestinstatii, iar Biserica il serbează de trei ori pe an: la 13 noiembrie, la 27 și 30 ianuarie, dar si in fiecare zi cand se savarseste Liturghia care-i poartă numele. Mostenirea literara a Sfantul Ioan Gura de Aur este deosebit de bogata.


vineri, 11 noiembrie 2016

11 Noiembrie - Sfantul Mare Mucenic Mina

Sfantul Mare Mucenic Mina este pomenit in calendarul crestin ortodox la 11 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfantul Mina" din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele  mucenicului Mina.

miercuri, 9 noiembrie 2016

9 Noiembrie - Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina

In fiecare an, pe 9 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Ieharh Nectarie de la Eghina, unul din cei mai iubiti sfinti. Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslavit si cu darul facerii de minuni. Pentru nenumaratele minuni pe care le-a făcut si inca le mai face Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie, acesta din urma a fost numit „Taumaturgul”, adica „Vindecatorul”.

marți, 8 noiembrie 2016

8 Noiembrie - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri care nu s-au despartit de Dumnezeu.

miercuri, 2 noiembrie 2016

Rugaciuni la Sfantul Parinte Antonie


Sfinte Parinte Antonie, cel ce te-ai invrednicit sa fi vas ales al Mantuitorului Hristos prin credinta si prin viata ta curata, du rugaciunile noastre catre Dumnezeu si roaga-L pentru sanatatea, pentru mantuirea, pentru ajutorul si pentru iertarea pacatelor tuturor celor ce alearga la ajutorul Tau cel sfant.
Cel ce ai fost pe pamant si durerile noastre le sti si pacatele noastre le cunosti, nu trece cu vederea glasurile de rugaciune ale celor ce alearga la mijlocirea Ta si nu te uita la nevrednicia celor ce Te roaga, ci la slava si mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai marturisit si spre care se indreapta rugaciunea ce Ti-o aducem cu atata nadejde.
Slavite facator de minuni, parintele saracilor, ocrotitorul vaduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mantuitorului Hristos, vino cu obisnuita Ta indurare in ajutorul nostru, prin rugaciunile Tale, catre Dumnezeu, ca sa fim mangaiati in nevoi, ca sa fim spijiniti in necazuri, ca sa fim aparati de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice si de pacate.
            Ocroteste-ne pe noi si familiile noastre si ne pazeste pasii vietii pe cararile mantuirii.
            Bunule Parinte Antonie, cel ce ai facut din pustiul Egiptului loc de preaslavire al Marelui Dumnezeu si al Mantuitorului Hristos, fa si din pustiul sufletului nostru, ars de necredinta si ros de patimi, loc placut Tie, in care sa se salasluiasca virtutea si sa cresca crinul bine mirositor al faptelor crestine, prin Tine sa se maresca numele Tau cel sfant, al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.
_________________________________________________________________________
 
Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem. O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate. Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.
_____________________________________________________________________________

Sfinte Antonie cel Mare, facator de minuni. Tu ai fost demn sa-l ai pe Iisus in brate. Tu esti ajutorul celor saraci, Tu esti ajutorul celor intristati. Intr-o zi de marti  te-ai nascut, intr-o zi de marti ai murit, azi marti implineste rugaciunea mea:
................................................................................................ aici scrie-ti tot ceea ce va doriti apoi dupa ce v-ati scris dorintele scrie-ti asa:
Sfinte Antonie cel Mare, facator de minuni cred in tine ca ma vei ajuta. Amin!

Rugăciune la împăcarea celor învrăjbiţi


Mulţumim Ţie, Stăpâne, Iubitorule de oameni, împăratul veacurilor şi Dătătorul bunătăţilor, Care ai stricat peretele cel din mijloc al vrajbei şi ai dat pace neamului omenesc; Cel ce şi acum ai dăruit pace robilor Tăi (N), înrădăcinează într‑înşii frica Ta şi dragostea unuia spre altul o întăreşte; stinge toată vrajba; îndepărtează dintre dânşii toate îndemnurile spre dezbinare. Că Tu eşti pacea noastră şi Ţie slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.